[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] (none) [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]
 
Skåne Sjælland Linux User Group - http://www.sslug.dk Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search
 

En succeshistorie

November 1998.

Her følger en historie fra det virkelige liv fortalt af Kim Schulz. Jeg håber at andre vil blive inspireret af historien.

Proxyen

For knapt et halvt år siden, da jeg endnu kun lige havde installeret min første Linuxbox, sad jeg og snakkede med Sysadminen på den skole jeg går på. Han var, sammen med hans hjælper, i gang med at installere en maskine med Microsoft Windows 95 og Wingate for 5. gang den uge, og var efterhånde godt træt af det l... som han sagde. Den skulle stå som Proxy/filter på skolens netværk, men havde det lille problem at den, hvis der var mere end 20 samtidige brugere, gik kold! Den kunne også finde på at låse når den havde haft en oppetid på 15-20 timer. Tidligere på måneden havde de også prøvet med Windows NT og Windows 98, men ingen af delene havde virket. En af mine venner og jeg morede os godt og grundigt. For sjov slyngede jeg sætningen "Havde det været mig, havde jeg taget en time fri, installeret linux, og fået det hele til at køre perfekt". Det skal lige siges at hverken min ven eller jeg havde leget med Linux i mere end et par måneder på det tidspunkt. Nåh men de tog os på ordet, og ugen efter stod der en tom maskine klar til at blive installeret. Ind kom Alt om Data's RedHat 5.1 skive, og 2 timer senere kørte Linux med netforbindelse og det hele - dog ingen Proxy endnu. Turen gik så ind på SSLUG listen for at finde ud af hvilken proxy der er bedst, og valget faldt hurtigt på Squid. Jeg havde set at den lå på CD-rommen, så det var jo let, og installeret blev også den. Mange timer gik med at få konfigureret Squid, men af en eller anden grund virkede det ikke. ÅHH nej tænkte jeg, for nu var det pludselig mig der var til grin. Det gik dog ikke værre end at da jeg en af de følgende dage kom ind i serverrummet for at gå videre med maskinen, stod den allerede og kørte perfekt. En datamekaniker-studerende fra skolen havde hørt at vi legede med Linux og ville lige se hvordan det gik. Han havde selv leget med det en del og kendte derfor en del til systemet. Han havde derfor hurtigt fundet fejlen (et beskadigt modul), og havde rettet fejlen. Proxyen kørte bare derud af! Og den kørte og den kørte. Først efter lidt over en måneds oppetid, ville vi opdatere Squid, og blev nød til at reboote :(. En ting er helt sikker! Windows kommer ikke ind som proxy igen på den skole!

Intranettet

Nå men historien bliver nu først for alvor god! For midt i november fik skolen den ide, at de ville opbygge et intranet! Fed ide, bare fandens dyr hvis man skal købe hele systemet fra et firma. Igen kom jeg ind i billedet! De vidste fra tidligere skoleprojekter at jeg kunne web-programmering, og jeg blev derfor hyret til at lave en form for intranet til dem. Det første jeg nu gjorde var at kræve at hvis jeg skulle lave det, skulle det være på en Linux-server med Apache og ikke Microsoft IIS. Det gik de med til efter nogen forhandling, og jeg gik i gang. Vi skulle bruge noget mail (ala Hotmail) og jeg gik derfor på Freshmeat for at finde lidt source. WOW hvad fandt jeg! Et komplet intranet system fra Obsidian Systems, med mail, kalender, chat, BBS, osv. - alt sammen under GPL. Ikke nok med at jeg sparede en masse arbejdstimer, men vi fik et godt system - ganske gratis! Selvfølgelig kunne systemet kun køre på en UNIX-maskine, så igen faldt Microsoft ud af billedet :). Ud over intranet-serveren, fik vi faktisk også en mailserver, for intranetsystemet trak post direkte fra intranet-serveren! Den gamle Microsoft mail server røg ud på skrotpladsen. Nu når vi var i gang, kunne vi jo lige så godt oprette en Elevserver, med brugermapper, og hvad kunne være bedre end en SAMBA server - selvfølgelig på Linux. Elevserveren er dog stadig en fremtidsplan, men den ligger fast inden for de næste par måneder. :)

For at runde denne efterhånden alt for lange historie af, vil jeg da lige tilføje, at der p.t. er blevet installeret Linux på 6 klient pc'ere (med bootdisk da Windows stadig ligger som primær styresystem :( ). Der vil desuden blive installeret en del stykker til, når vi næste gang får nye maskiner (snart :) til eleverne igen.

Konklusion

Tjaa, det ar historien om hvordan en 99% Microsoft skole (vi har også é en DIGITAL UNIX) blev til en 75% Linux skole (i hvert falt i serverrummet). Skolens Sysadmin og hans hjælper er blevet helt vilde med systemet, de ellers ikke tidligere havde set! De sidder i dag og laver småkonkurrencer mod hinanden om hvem der hurtigst kan sætte en Samba server op, for quotas til at virke osv. osv. :)

top

 
Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search

 
 
Questions about the web-pages to <www_admin>. Last modified 2004-03-07, 21:25 CET [an error occurred while processing this directive]
This page is maintained by [an error occurred while processing this directive](none) [an error occurred while processing this directive] # [an error occurred while processing this directive] *