[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] (none) [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive][an error occurred while processing this directive]
 
Skåne Sjælland Linux User Group - http://www.sslug.dk Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search
 

Af Peter Toft og Hanne Munkholm - SSLUG - 1/2 1999

Eric S. Raymond i Skandinavien

Eric S. Raymond er en af vores tids store IT guruer. Han er en lang karierre som professionel programmør bag sig, og har skrevet mange frie programmer til Linux og UNIX systemer generelt. Med bl.a. udarbejdelsen af artiklen "The Cathedral and the Bazaar" er han en af hovedmændende bag Open Source konceptet. I januar fik SSLUG mulighed for at få Eric Raymond på besøg. Som en del af en 14 dages tur i Europa kunne det passe med, at Eric kom fra England til Danmark fredag den 22/1 og skulle blive indtil tirsdag. SSLUG fik i samarbejde med DKUUG, FLUG og andre Linux grupper i Danmark arrangeret tre møder (Malmø, Odense og København), hvor Eric skulle holde tale om Open Source som fremtidens måde at udvikle software efter.

Open Source software udviklingsmodellen stormer frem i disse dage, med Linux som et stjerneeksempel på at det virker. Det var oplagt, at det var en stor mulighed for SSLUG at kunne høre Eric selv, og kunne få hans vurderinger af fremtidens software. Ud over "The Cathedral and the Bazaar" har han bl.a. skrevet bogen "The new hackers dictionary", som indeholder forklaring på næsten alle de ord man har brug for som ny "hacker" (udtrykket "hacker" bruges om en programmør, ej at forveksle med den destruktive "cracker"). Mange vil  også huske "The Halloween documents" - en Microsoft ansat lækkede interne dokumenter til Eric Raymond hvor Microsofts frygt for Linux er klart beskrevet. Meget spændende læsning, hvor Eric havde kommenteret nogle af de vigtigste punkter.

Det første foredrag foregik på SSLUGs medlemsmøde på Kajen i Malmø lørdag den 23 januar 1999. Kajen er et stort foreningshus for musikere,  computerfolk og andre fritidsinteresser, som ligger nede ved havnen i Malmø.

Det var meningen at Eric Raymond skulle ankomme til Danmark allerede fredag aften.  Eric missede desværre sit fly fredag aften, så der var lidt nervøsitet i SSLUG et kort stykke tid - dog blev det hurtigt arrangeret, at Eric ville komme til Kastrup lufthavn lørdag kl. 13, hvilket kun eksakt passede med  at Eric kunne nå en flyvebåd og være i Malmø til det arrangerede foredrag kl. 15.00.

Lørdag morgen kl. 9 var en masse danske Linuxfolk med Pilen til Malmø. Mødet startede kl. 10.  Først var der lige nogle vedtægtsændringer fra årsmødet, der skulle vedtages. Derefter var der foredrag i salen, og installfest udenfor salen.

Der var foredrag på svensk om Java af Fredrik Roubert,  om KDE af Joachim Holst,  og et på dansk af Claus Sørensen om praktiske erfaringer med professionel installation af Linux på en maskinfabrik.

Der var hurtigt  gang i installfesten. Mange havde medbragt deres computer for at få installeret Linux - selv et par danskere havde slæbt maskine og skærm over sundet.
Her kan man se lidt af den interesserede og hektisk stemning, der var ved installationsfesten.

I frokostpausen var nogle af os så heldige at få erhvervet os nogle "powered by Linux" klistermærker til at sætte på computeren. Det var Preben Bille Brahe der havde stået for en lille import af de populære mærker. Desuden var Linux butikken tilstede, hvor man kunne købe Linux-bøger, CDROM 'er og andet godt.

Kl. 15.00 ankom Henrik Størner fra SSLUG med Eric Raymond. Henrik skulle hente Eric i lufthavnen, men Eric's fly var forsinket, så det var med nød og næppe de havde nået flyvebåden over. Lidt for spændende måske, når der sidder 200 mennesker og venter. Men de nåede det! Eric viste sig at være en meget speciel person. Han er langt fra de nålestribede sælgertyper, som de tunge drenge i branchen ville have til at fortælle om trends i moderne IT. Hans udseende og påklædning ville næppe have afsløret at her stod en mand, som har haft stor indflydelse på verdens holdning til software-udvikling i det seneste år - siger man Eric Raymond hos Sun, IBM og selv Microsoft, så ved alle hvem han er og hvor meget han betyder. Vi fandt hurtigt ud af, at Eric Raymonds begavelse og viden er endog meget stor, og han er en meget dygtig og dreven taler. Da han først gik i gang med at tale, blev forsamlingen hurtigt indfanget af hans underholdende og på sin egen måde meget charmerende facon.

Open Source betyder at man frigiver et stykke software sammen med kildekoden til softwaren. Det er ikke noget som vi har set ret meget i den del af computerverednen der er baseret på Windows-systemerne. I UNIX verdenen verdenen er det dog helt almindeligt. Dels har erfaringen vist, at Open Source medfører et meget højt udviklingstempo og meget stabile programmer, i høj grad fordi vi alle selv kan være med til at rette fejl i koden - hvilket vi så melder tilbage til hovedprogrammørerne. I stedet for at få 10-20 folk til at rette fejl i koden giver Open Source modellen direkte mulighed for at måske 1000 gange så mange vil være med til at rette fejl i koden. Det bedste eksempel på dette er nok Linux system kernen, som er lavet af mange tusinde personer og firmaer. Det er oplagt, at kvaliteten af koden i dette projekt langt overstiger f.eks. kildekoden til Windows95 eller NT. Internettet er også baseret på Open Source software.

Høj kvalitet af koden betyder direkte, at man får en høj ydelse og en suveræn systemstabilitet. Dels finder man hurtigt programmeringsfejl, men det gør også at dem som stiller deres eget navn og rygte på spil med at vise kildekoden frem også selv anstrenger sig mere for at vise det bedste de kan. En evig virken efter bedre kildekode til glæde for brugerne.
 

Eric's foredrag

Eric foran en sal af interesserede Linux hackere

Eric Raymond indledte med at spørge hvor mange iblandt publikum der havde læst hans dokument "The Cathedral and the Bazaar". Det havde de fleste. Der var også en del der svarede ja til at de havde læst "Homesteading the Noosphere". På den måde fandt han ud af hvor meget publikum vidste i forvejen, og på hvilket niveau han skulle starte.

"The Cathedral and the Bazaar" beskriver en åben software udviklingsmodel, med Linux som eksempel. Det beskriver, hvordan han bevidst lavede et eksperiment med at lade programmet Fetchmail udvikle sig efter den åbne udviklingsmodel, hvor en lang række programmører via Internettet bidrager til at rette fejl og lave forbedringer i programmet. "Homesteading the Noosphere" handler mere om hvorfor det passer godt til menneskets instinkter at udvikle Open Source software.

Eric fortalte for de over 200 fremmødte Linux interesserede, samt et par pressefolk, meget smukt om hvordan princippet om adgang til at rette i kildekoden har medført at Internettets grundelementer nameservice, email-håndtering og langt hovedparten af verdens webservere i dag er styret at Open Source programmel.  Webserverprogrammet Apache  med en global markedsandel på 58% er et godt eksempel på Open Source.

Han fortalte meget fascinerende med solide rødder i antropologi om magtkulturer, udvekslingskulturer og gavekulturer, og forklarede at The Open Source Community er en gavekultur, hvor man opnår status efter hvad man giver væk. Vi har i vores del af verden mange penge, og derfor kan vi godt arbejde hårdt på at lave god software simpelhen fordi vi synes det mangler og det kunne være godt at have. Vi forstod også at den fri adgang til kildekoden betyder, at programmørerne selv anstrenger sig mere, idet alle kan se hvad de laver . "Vis mig din kildekode" ville være en uhørt sætning for få år tilbage- nu siger vi ja for at få andre til at vurdere og kunne forbedre kvaliteten af koden. Det virker meget effektivt.

Mange af tilhørerne var selvfølgelig interesserede i hvordan man skal bære sig ad med at leve af  Open Source. For en af de andre hjørnesten i Open Source er at alle må modificere kildekoden og videresende denne til andre uden at skulle spørge om lov eller skulle betale penge tilbage i systemet. Eric spurgte ud i forsamlingen hvor mange af de tilstedeværende der fik penge for at udvikle software. Det var der mange der gjorde. Så spurgte han om folks løn afhang af at nogen skulle sælge den software, de lavede. Der var til gengæld ikke rigtig nogen, der ville svare ja til. På den måde fik han overbevist publikum om at software-industrien er en service-industri. Langt de fleste lever allerede i dag af at yde service og support på programmel. Selve salgsværdien at softwaren er ikke nær så vigtig som mange af os gik og troede. Meget overraskende konklusion.

Vi programmører skal dog ikke sulte. Der  er mange måder man kan tjene penge på Open Source programmel ifølge Eric Raymond:

1) Ved at sælge support. F.eks. er der ofte meget større udgifter med tilpasning af databaser til en given funktion end den pris man giver for selve programmet. Ydermere er der det faktum at laver man rigtig god software, så bliver det ofte en del af missionskritisk software. Derfor vil der ofte ansættes folk, som skal vide meget om det - enten i egen virksomhed eller i det firma, som er startet med at lave softwaren.

2) Ved at give et produkt væk som Open Source for at skabe/bevare grundlaget for andre produkter, som man tager penge for.  Netscape gjorde dette, for at holde fast i salget af deres webserver software.

3) Ved at sælge hardware med Open Source Software. Vi kan se et stort skift her. Nu er det meget almindeligt, at fabrikanter af f.eks. grafikkort og harddisk controllere giver information om deres hardware, for at Linux drivere skrevet. Det er til fordel for Linux folk, og fabrikanten selv tjener på det. Vi kan så tilføje, at træning og undervisning bestemt også er væsentlig. Alt tyder på at dette vil blive et stort område i fremtiden.

Eric fortalte desuden om de fordele man opnår ved at lave den software, man skal bruge internt i virksomheden, som Open Source, i form af omkostningsdeling og risikospredning. I dag kan et firma måske basere sin drift på 30 programmer, som skal fungere sammen. Hvad enten de køber disse fra en firma eller fra måske 30 forskellige, så er firmaet 100% i lommen på disse firmaer. Oftest har man som kunde endog kun ringe mulighed for at påvirke fremtidens versioner af indkøbt software. Med Open Source skifter billedet helt - fimaet har kildekode til alt software, og kan i tilfælde af uoverensstemmelse med fabrikanten selv ændre koden eller få et andet firma til at ændre koden. Det er en faktor, som mange moderne IT-chefer er meget opmærksom på. Med andre ord så kan fabrikanten tilbyde en stor missionssikkerhed sammen med programmet. Desuden er projektet er fremtidssikret, selv hvis leverandøren ophører med at eksistere. Dette har SUN nu indset, og alle deres projekter fra nu af er Open Source, med mindre der er specielle faktorer, som gør dette til en dårlig forretning.

Uden hjælpemidler som overhead eller tavle eller notater underholdt Eric forsamlingen uden pause til klokken kvart i fem, hvor de mange danskere i Malmø skulle gå for at nå en flyvebåd tilbage til København. Det gjorde kun, at vi besatte overetagen på "Pilen", og så fortsatte Eric for fuld drøn med at fortælle.

Eric startede med at holde foredrag stående foran os andre om bord på Pilen.

Det vigtigste budskab midt i søgangen er, at vi Linux folk skal blive bedre til at markedsføre Linux. Et er, at vi har bedre systemer, men kan vi ikke få andre med på at det er bedre, så kommer Linux bare ikke frem i den hastighed, som det teknisk set burde. Han fortalte om hvordan man overbeviser sin chef om Open Source konceptet, helt uden at tage jakkesæt på. Man skal bare bruge den rigtige "forretnings-jargon", og de rigtige argumenter. Båden rullede noget, og i et kort stykke tid måtte han holde foredrag siddende, men der skulle mere til at slå ham ud af kurs end en smule søgang. Der var også et par af svenskerene der tog med Pilen til København, bare for at høre Eric's foredrag færdigt. Det var virkelig sjovt, at være med her.


Senere da søgangen var for for meget satte han sig mellem os andre, og fortsatte

Efter ankomst til København gik flere af os ud og spiste sammen med Eric - en meget munter aften, hvor vi blandt andet hørte meget mere til Erics store viden om vikingernes historie og sprog. Desværre måtte vi kæmpe lidt med håbløse tjenere, men det er en anden historie.

Eric Raymond i godt selskab ved aftensmaden
 

Besøg hos FLUG og DKUUG

Efter en hyggelig aften i København gik turen næste dag til Odense, hvor Jesper Pedersen fra FLUG viste Eric rundt på H.C. Andersens museet sammen med Hanne Munkholm, Henrik Størner og Peter Toft fra SSLUG, som var taget med. Frokost foregik hjemligt hos Jesper - og Eric nød de hjemmelavede frikadeller. Kl. 15.00 var scenen sat på Odense Universitet. Over 180 var mødt op - incl. en del folk fra Jylland, så faktisk var lederne af alle danske Linux grupper samler i Odense den dag - meget hyggeligt og sjovt. Eric gik ligesom dagen før grundigt igang med at fortælle. Først efter 1.5  time var der en pause og så fortsatte Eric endnu 1.5 time.

Mandag ville Eric meget gerne se vikingeskibshallerne i Roskilde, og da han er meget historieinteresseret var det med stor interesse og glæde at han kom 1000 år tilbage i tiden. Jesper fra FLUG havde taget turen med til Roskilde, og  det  viste sig, at Eric endog viste mere end Jesper om vikingernes historie. Senere på dagen gav Eric sammen med SSLUG og DKUUG repræsentanter interview til Jyllands Postens Niels Sandøe, som sædvanligt var velforberedt og særdeles aktiv spørger. Dette resulterede i en artikel i JP Onsdag 27/1. Børsen var også til stede, og en artikel er i vente der fra. Danmarks Radio var repræsenteret ved Anders Kjærulff-Christensen, som interviewede til Harddisken på P1. Efter sigende kommer det en indslag torsdag aften (den 4/2 1999).

DKUUG var så vært i Symbion på Østerbro for det sidste møde mellem Eric S. Raymond og de mange interesserede fra DKUUG og SSLUG. Over 100 personer fik også her en stor oplevelse.  Han kan bare det der, og Eric har en kunne lære os meget. Vi danskere og svenskere, som hørte Eric blev endnu mere sikre på at at Linux og anden Open Source software er vejen frem, ikke kun set med en idealistisk udviklers øjne, men også ud fra forretningsmæssige synspunkter.

Links:

SSLUG http://www.sslug.dk/
FLUG - http://www.imada.ou.dk/FLUG/
DKUUG - http://www.dkuug.dk/
Open Source - http://www.opensource.dk/mirror/
Eric S. Raymond - http://www.tuxedo.org/~esr/
The Cathedral and the Bazaar - http://www.tuxedo.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/
Homesteading the Noosphere - http://www.tuxedo.org/~esr/writings/homesteading/
Kajen - http://www.kajen.com
Linux butikken - http://www.linuxbutiken.com
 
Home   Subscribe   Mail Archive   Index   Calendar   Search

 
 
Questions about the web-pages to <www_admin>. Last modified 2004-03-07, 21:24 CET [an error occurred while processing this directive]
This page is maintained by [an error occurred while processing this directive](none) [an error occurred while processing this directive] # [an error occurred while processing this directive] *
 

 Denne side vedligeholdes af Peter Toft (<pto@sslug.dk>)